Finns det en risk att kosttillskott innehåller dopingklassade substanser?

Uppdaterad

Ja, flera studier visar det.

En sammanställning av flera internationella studier visade år 2017 att 12 till 58 procent av kosttillskott som riktar sig till personer som tränar eller idrottar innehåller dopingklassade substanser. En stor del av kosttillskotten var kontaminerade, det vill säga att de dopingklassade substanserna inte var deklarerade i produkternas innehållsförteckning.

I en studie av kosttillskott på den amerikanska marknaden visade HFL år 2007 att 25 procent av högrisk-kosttillskott var kontaminerade med icke-deklarerade prohormoner (omvandlas till anabola steroider) och 11 procent var kontaminerade med stimulantia. Den nederländska antidopingorganisationen undersökte förekomsten av kontaminerade kosttillskott i en mängd olika högrisk-kosttillskott år 2014. De hittade dopingklassade substanser i 38 procent av 66 kosttillskott som såldes på nederländska webbsajter. I fem procent av produkterna fanns det dopingmedel i en sådan hög koncentration att det kunde utgöra allvarliga hälsorisker.

En norsk studie publicerad 2019 undersökte 93 produkter som marknadsfördes som energigivande, muskelbyggande och/eller fettförbrännande. 21 produkter (23 procent) av de 93 analyserade produkterna innehöll dopingmedel, läkemedel och/eller för höga halter koffein. Det fanns dopingklassade substanser i 8 produkter (9 procent) av de 93 kosttillskotten. Alla kosttillskott som man fann dopingklassade substanser i köptes från en svensk nätbutik och alla var producerade av företag från USA.

En studie i Malmö år 2010 visade att 78 procent av kosttillskotten var felmärkta. Endast 14 av 85 undersökta kosttillskott bedömdes utan anmärkning. 21 av preparaten borde ha varit läkemedelsklassade och därmed förbjudna att saluföra. 

Livsmedelsverket fann allvarliga brister när man granskade 43 kosttillskott år 2011. Bara två av 43 förpackningstexter uppfyllde märkningskraven. I 30 av 43 produkter ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla hälsofarliga substanser. Åtta av produkterna skulle kunna klassificeras som läkemedel. 

Här kan du läsa mer om riskerna med kosttillskott

warning Created with Sketch.