Vilka idrottsutövare omfattas av kraven på vistelserapportering?
Kravet på individuell vistelserapportering ställs både i de globala och nationella reglerna.
Varje internationellt specialidrottsförbund och land har kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive dopingkontrollpool.
Det här är kriterierna för de svenska kontrollpoolerna:
Nationell registrerad kontrollpool
- Idrottsutövare som ingår i Internationellt Specialförbunds RTP och är verksamma i en idrott och gren som av Antidoping Sverige (ADSE) är prioriterad för kontroller utanför tävling.
- Idrottsutövare på hög nationell nivå och som tävlar internationellt i en idrott och gren som av ADSE är prioriterad för kontroller utanför tävling
- Idrottsutövare som ingår i SOK:s topp- och talangprogram i en idrott och gren som av ADSE är prioriterad för kontroller utanför tävling.
- Idrottsutövare på hög nationell tävlingsnivå (reell chans att tävla om t. ex SM-medaljer) som representerar svensk idrottsförening och som i avsikt att höja prestationsförmågan använt förbjudna substanser/metoder eller som vägrat/smitit från dopingkontroll eller försvårat kontrollgenomförandet
- Idrottsutövare som återkommer till idrott, efter att tidigare ha dragit sig tillbaka och som då ingick i en kontrollpool.
- Idrottsutövare som inte uppfyllt rapporteringskraven för den individuella kontrollpoolen
- Andra idrottsutövare som ADSE beslutar ska ingå.
Nationell kontrollpool för idrottsutövare
- Idrottsutövare på hög internationell eller nationell tävlingsnivå som är verksamma i av ADSE icke prioriterade idrotter men har potential att representera Sverige på internationella mästerskap.
- Idrottsutövare inom av ADSE prioriterade idrotter som förbereder sig för deltagande på internationella mästerskap.
- Idrottsutövare som är verksamma i av ADSE prioriterade idrotter vars idrottsförening vistelserapporterar och därmed förser ADSE med information för att kunna testa regelbundet även vid återkommande aktivitet och tävling.
- Idrottsutövare, som vanligtvis omfattas av vistelserapportering genom sin idrottsförening, under de perioder då det inte förekommer några av idrottsföreningen regelbundna aktiviteter.
- Idrottsutövare som är konkurrenskraftig på juniornivå inom en av ADSE prioriterad idrott och som inte rapporterar i RTP.
- Idrottsutövare som vistas utomlands på träningsläger i av WADA rödlistade länder.
- Idrottsutövare som återkommer till idrott, efter att tidigare ha dragit sig tillbaka och som då ingick i en kontrollpool.
- Andra idrottsutövare som ADSE beslutar ska ingå.
Antidoping Sverige beslutar vilka som ska ingå i de två svenska dopingkontrollpoolerna. Det görs regelbundet efter samråd med de nationella och internationella specialidrottsförbunden. Individer kan flyttas om i de olika poolerna beroende på tävlingsnivå eller annan anledning.
Vissa elitidrottsutövare är ålagda att vistelserapportera till den nationella antidopingorganisationen medan andra, som tillhör den yppersta världseliten, vistelserapporterar till sitt internationella specialidrottsförbund istället.
Ett begränsat antal idrottsutövare i världen omfattas av krav på vistelserapportering. Idrottsutövare kan vistelserapportera till sitt internationella specialidrottsförbund, till sin nationella antidopingorganisation (”NADO”) eller till båda. I de fall idrottsutövaren vistelserapporterar till båda organisationerna är det i regel det internationella specialidrottsförbundet som ansvarar för idrottsutövarens vistelserapportering.
Läs mer om individuell vistelserapportering.
Även föreningar och IdrottsAB kan ha krav att vistelserapportera.